Появилите се златни арки пред храма "Св. Александър Невски" в София станаха повод за остри коментари и реакции в мрежата. Дизайнът на коледната украса в района на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ в София взриви социалните мрежи.

На улица „Оборище“ в участъка пред главния вход на храма бе изградена временна инсталация от три златисти арки. На първата арка е изписано „Светлината в нас“, а в перспектива в рамките на арките се побира целият силует на храм-паметника. Под арките има и червена пътека.

И арките, и килимът предизвикаха остри коментари в социалните мрежи. Много от коментиращите считат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството. Още повече коментари предизвиква пътеката, която под дъжда и снега е придобила неприятен вид. 

Политици, общественици и редови столичани изразиха възмущението си от видяното.

Даниел Митов, ГЕРБ: 

"Да не тръгне човек на път. Прибирам се снощи и какво да видя? Лъскави рамки плеснати в центъра на пътя към храма, а под тях мокра, мърлява черга.

В центъра на модерното изкуство е идеята то да влияе на всеки наблюдател различно. Да предизвиква въображението и да поражда различни асоциации.

Та да си призная, цялата тази композиция, или инсталация (едва ли някой е изцяло наясно) за мен е чудесна алегория на управлението, което е надвиснало над София след последните избори. Лустросана повърхност, кухо съдържание, нула ефективност, врата в полето, а в основата кал и мръсотия. Накратко, естетика и промяна от Aliexpress."

Соня Момчилова, председател СЕМ:

"Това не било фейк?!!! Триумфална арка! Олтар! Вход към селенията на жълтопаветната немощ.

Предавам се!

Рампа за идиоти. Има и килим! Защо, защо няма почивен ден креативността на усърдната потреба да се съзижда кич"

 

Габриела Петракиева, журналист:

"4,800 лева. На бройка.
Общината плаща 30000+.
За болните деца - няма средства.

Благодарим ви, жълтурковци."

 

Ангел Джамбазки, евродепутат:

"#hubavo e и е готово. Кич от Алиекспрес, който струва буквално 5 000лв, а май че е фактуриран доста по-скъпо от Мис Бони и останалата хей-дружинка детелинка с розовото пони, палави еднорози и шарени бонбони. "Евала" на холдинга, "градски десни", "разградски либерали", жълтопаветни естети. Най-добрата фирма сте, дума да няма."

 

Нина Ламбова, адвокат:

"Ако измежду вас има такива, които силно са завидяли на златните арки в София (които определям като грандиозен кич, честно казано) или искат да си направят декорация на казино, публичен дом, ....или пък да внесат "дубайскоподобен штрих" в екстериора си, могат да си набавят елементи за същите или подобни модели от Али експрес. Има разнообразни модели и дори оферти "3 на цената на 1". Побързайте, да не би кмета на София да се вдъхнови прекалено силно от блясъка им, който той е нарекъл неправилно "светлина" и да ги изкупи. Ъхъм....., да!

Христо Стоянов, писател:

"Светлината във вас е толкова силна, че ви е заслепила напълно. Или сте решили да промените архитектурата на рая. Само че пътят към Голгота не е постлан нито с жълти павета, нито с червени килими. И над главите на преминаващите по него няма златни арки, а трънени венци. От тука ли започва промяната. (Намерете разликата - от един естет са правени)"

 

Бойка Атанасова:

"Народе, какво е това?!? Не може да сме толкова кухи. Не!"

Силвия Томова:

"Какъв е този тъпизъм "Светлината в нас"? Кашпировски и леля Ванга стайл или може би Дънов...

Тая светлина си я взимате, опаковате и обратно в детската градина..., откъдето са ви изтървали."

Иван Иванов:

"Господи Боже Наш след на земята (в Софийска община) и си прибери версиите. Господи не им зачитай този грях, те (Софийска община) не знаят какво вършат."

Бояна Йорданова: 

"Да се иска обяснение от Кмета за този резил на Софиянци, ще разберат всички!"

Светлана Недялкова:

"Крепете ги още тия кретени на власт, докато съсипят всичко!"

Любима Димитрова

"Дълбока тайнственост около действията на ПОДМЯНАДЖИИТЕ В СОФИЯ. Ще търсим Фандъкова не след дълго, за да я помолим да се върне в Столична община и поеме работата си като кмет. Още няколко такива провала и Фандъкова да остави Сдружението на заместника си и се върне като кмет, за да оправи нещата."

Rumen Vitkov:

"Всеки нормален софиянец минава отдолу и става обратен, идиотизмът е поръчан от педерунгелите в общината."

 

Тази сутрин пък се оказва, че килимчето под арт-а е било откраднато или премахнато. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук