Покровителка на род и семейство, лечителка на болни. Така наричат Света Петка - най-популярната българска светица.


Живяла по много места и преследвана от неверници. Известно време светицата прекарва в пещера над Трън. Днес мястото е скален параклис, a вярващи твърдят, че след молитва там се случват чудеса.

За някогашното убежище на светицата, днес се грижи Магдалена. Пристъпва прага с приведена глава и много вяра. Всеки път, когато го отваря, за всеки дошъл да се помоли.

„Самото място датира като древно езическо светилище - говорим за самата пещера. По-късно вече самата Света Параскева, Петка, идва тук през първата четвърт на 11 век. За кратък период от време престоява в тази пещера и извършва много чудеса”, разказва Магдалена пред Нова тв. 

Светицата се ражда през 944 година, в семейство на земевладелци от Одринска Тракия - край Мраморно море, тогава българска територия. Още като малка, Параскева се посвещава на вярата.

След като напуска родния си дом се замонашва в Константинопол. Живее в Търново, по Светите места и Йорданската пустиня, заради което светицата винаги е изобразявана в черни дрехи.

Кога и защо избира пещерата край Трън за свое убежище, никой не знае. Не е ясно и колко време прекарва там.

„Ежедневно са идвали хора за помощ. Предимно майки с малки деца. Всеки, който с вяра в сърцето е идвал при нея, с каквато и да е молба, светицата отвръщала и помагала”, казва още Магдалена.

Дали ще наречем Света Петка „Българска”, „Епиватска” или „Търновска”, не е важно, казва Магдалена. Каквото и обръщение да изберем, трябва само едно - да го направим с вяра.

„Вярата! Тя е в основата на всичко. Вярата, любовта и смирението”, заключва Магдалена.

Скалният манастир е отворен за посетители.