Силен мирис на изгоряло притесни столичани тази вечер.

Ако усещате мирис на изгоряло и в София, това е от пожарите в Република Северна Македония, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Голяма част от Югозападна България е под тази пелена от дим. С пренос от югозапад, който постепенно ще се ориентира от запад, и през следващите часове ще остане така.

Във връзка със сигнали, подадени в контактен център на Столична община за миризма на пушек, от там съобщиха, че към момента няма установени пожари на земеделски и горски земи на територията на София. И уточниха, че силният вятър е причина за достигането на мирис на пушек, идващ от огнища извън територията на общината.

В момента няма пожар нито на Рила, нито на Витоша, информираха източници в пожарната. По-рано днес огън бушувал в Плана планина, близо до Календерова махала.

Екипите на аварийната дирекция на Столичната община в координация с пожарна извършват непрекъснато наблюдение.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес от подобен проблем се оплакаха и в Благоевград. На места се усещаше миризма на изгоряло. А в пограничните села като Логодаж прехвърчаше и пепел.

За пожар, който бушува в Плана планина в близост до Махала Календерова, съобщава Столица.bg. Пожарът е обхванал част от гората, но в близост има жилищни сгради.

Екипи на Столичната пожарна и на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са на място, за да подпомогнат огнеборците, които се борят с нестихващите пламъци. Силен вятър допълнително усложнява обстановката. Вече 3 часа продължават усилията да се ограничат пламъците и да ги загасят. Към момента няма опасност за хора и жилищни сгради.

В близост до огнището е и с. Железница.

Междувременно директорът на Югозападното държавно горско предприятие инженер Дамян Дамянов информира, че пожарът, който бушува вече няколко дни в района на Пехчево и Делчево в Република Северна Македония, продължава да се приближава към България.

Фронтът на огнената стихия е достигнал на разстояние между 3 и 5 километра.

Взети са необходимите мерки, за да не се допусне преминаване на българска територия, каза той.

"Утре караме тежка техника с идеята да правим полоса, която да обезпечи някаква сигурност. Още от сутринта ще има дежурни служители на Югозападно предприятие, които да следят развитието на пожара.

В последствие може би от този пожари и четирите пожара в Кюстендилско, цялото дефиле на Струма е като обгазено - навсякъде мирише на изгоряло, мирише на пушек, което притеснява хората", съобщи той пред БНР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ