DJ-ите масово не заплащат лиценз за за възпроизвеждане на песните от плейлистите си върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове, сигнализираха от сдружението за колективно управление на права Музикаутор, съобщава „Монитор“.
 

„Този сектор на практика е непокрит, като едва около петима DJ-и сключват договор с нас“, информира изпълнителният директор на сдружението Иван Димитров в рамките на ежегодния семинар за журналисти, организиран от Музикаутор.
 
Сумата, която DJ-ите дължат на авторите на музикалните произведения, които използват в своите плейлисти, е в размер на 561 лв. годишно. Това им дава правото да направят до над 14 000 възпроизвеждания на песните върху избран от тях носител. „В случай, че правят ремикс, те трябва да уредят и т.нар. синхронизационни права със самите правоносители“, обясняват от организацията.
 
Едва 5 събития на живо в три от оборотните столични клубове - Studio 5, Sofia Live Club и Mixtape 5, са лицензирани от началото на годината до края на месец май. Това, на фона на общо 167 проведени концерта на територията им за същия период.
 
„Основната причина за бягство от закона е оправданието на собствениците на подобен тип заведения, че не те са организатори на събитието, което води до постоянно прехвърляне на топката между промоутъри и собственици на зали. Крайният резултат – хиляди ощетени автори, които са лишени от правото си да получат заслуженото за създаденото от тях. Важно е да се знае, че влезлите в сила промени, които въвеждат понятието солидарна отговорност всъщност засягат не само големите концертни зали, но и заведения и клубове, където има музика на живо и дори общински терени, на които се организират различни концерти“, подчерта Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор.
 
Според промените в Закона за авторското право и сродните му права ръководителите на локациите, на които се състоят концертите, трябва да изискат от организатора на събитието документ за уредени права. В противен случай носят т.нар. солидарна отговорност.
 
Това е и причината концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола в Русе да бъде отложен. Той трябваше да се проведе на 12 май в Доходното здание, стопанисвано от общината на града. След сигнал на Музикаутор за неуредени права към Министерство на културата обаче местната власт отмени събитието ден преди то да се състои.
 
„Става въпрос за промоутър, който се промотира под търговския бранд Vulsima и който според проверката няма нищо общо с лицето, което се представяше за организатор на събитието. Това е първият пробив в този сегмент, при който заради некоректен организатор се спира събитие“, уточняват от Музикаутор.