Стефан Данаилов излъчваше любов. И във филмите, и в постановките, в които е играл. Всичко е в сърцето. Това сподели Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите.

Той разказа само хубави спомени от познанствотот си с големия актьор, който се спомина преди ден. Мутафчиев подчерта, че Данаилов е бил с голямо сърце и е допускал близо много хора до себе си.


Според Мутафчиев Мастъра е имал голямо сърце - такова с каквото се раждаш и каквото се възпитава, но и се формира и в средата, я която живееш.

Актьорът разказа, че е срещнал Стефан Данаилов през 1995 г. Тогава са се засекли в коридора на "Народния театър" и по-възрастният му колега го е попитал "Как се казваш?". И оттога Ламбо наричал Мутафчиев с галеното "Ицко".

Двамата имат и много забавни спомени заедно - от сцената до обиколките по кафенатата. Христо Мутафчиев разказа в Сутрешния блок на БНТ, че е замествал свой колега в постановката "Дон Кихот", в която е играл и самият Данаилов.

Представлението трябвало да се играе в Благоевград. По време на репетициите режисьорът Сашо Донков обяснил на Мутафчиев, че трябва да яде боб от консервата сякаш наистина е гладен. Актьорът дотолкова взел това присърце, че се вживял наистина. Пред публиката изведнъж Стефан Данаилов го ударил по врата.

Това ужасило и объркало Христо Мутафчиев, но представлението продължило. Накрая се оказало, че Данаилов е искал от своя колега да яде по-тихо.

"Понеже знам, че ми се ядоса, но на сцената никога няма да ядеш нищо лично", каза Стефан Данаилов на по-младия си партньор на сцената.