"Почина фронтменът на група "Омега", незабравимият Янош Кобор. Той изпя незабравимата песен "Момичето с перлените коси" световен хит вече 50 години", съобщи бившият конституционен съдия Георги Марков, който живее в Унгария.

За последно се видяхме 2019 на съвместния им концерт с "Кридънс" в гр. Тата. Лично ме посрещна на палатката.

На 78 години бе здрав и се готвеше догодина за 60-годишния юбилей на състава, но чумата го уби неваксиниран. Винаги ще помня великия концерт със "Скорпиънс" 1994 г. на "Нейпщадион".

Бог да го прости!Георги Марков е познат, като един от големите любители на рок музиката и специално на група "Омега". Публикуваме и друг негов разказ, от личната му фейсбук страница:

“Омега” се формира в 1960 г. от група ученици от гимназия “Йожеф Атила” в Будапеща начело с Янош Кобор, неизменен вокалист на състава и до днес. Първият концерт е на 23 септември 1962 г. в дома на политехниката в Будапеща и се счита за техен рожден ден. През 1967 г. към отбора се присъединява един от големите рок музиканти и композитори на маджарите - Габор Пресер.

През 1969 г. при огромен успех излиза първият албум на състава, носещ заглавието “10 000 стъпки” на едноименната страхотна песен. В него се появява и безсмъртната балада “Момичето с перлените коси”, която се пее по цял свят след грандиозен успех на фестивала “Ямаха” в Токио в 1970 г., с който музикантите получават като награда по един луксозен мотоциклет. 

Особено активно е сътрудничеството им с известния западногермански продуцент Петер Хауке и фирмата Bellaphon. В края на 70-те години излизат една след друга известните плочи “Крадецът на времето” (Time Robber) с тираж на английски 1 милион, “Звезден път” и “Гамополис”. Музиката в тях е силно повлияна от “Пинк Флойд”. С песните от тези албуми унгарците обикалят цяла Западна Европа. 

“Омега” идва в България през 1982 г.

Опашката за билети

пред Концертно бюро

на бул. “Руски” №2

стига чак

до мавзолея

Зала “Универсиада” се пукаше по шевовете. Музикантите бяха в истински скафандри, а Янош Кобор бе пуснат на сцената в специална капсула по въздуха. Звучеше невероятен космически рок. При второто гостуване с тях бяха и нашата група “Сигнал”. В днешно време Южен вятър направиха “Батальонът се строява” като версия на “Момичето с перлените коси”.