Филмът "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Социалната сатира удържа победа в надпреварата с други 20 филма, отбелязва ДПА.

"Триъгълник на тъгата" е история за света на инфлуенсърите и на супербогатите. Едно от местата, на които се развива действието във филма, е луксозна яхта. След като яхтата бива похитена от пирати, една част от пътуващите с нея се озовават на остров, на който йерархичните зависимости, съществуващи допреди това, търпят рязка промяна.  

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com

Лентата е разсъждение за абсурдността на капитализма, за отношенията между силните и слабите и за социалното неравенство.

А ето и кои са останалите победители на кинофестивала: 

Филмът "Военно пони" за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата "Златна камера" на кинофестивала в Кан. Отличието се дава за филмов дебют измежду филмите, представени във всички категории на феста, предаде Франс прес.

Филмът е дело на Джина Габъл и Райли Киоу. Последната внучка на Елвис Пресли. Филмът бе представен в раздела "Особен поглед" на фестивала в Кан.

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими спечели наградата за най-добра главна женска роля 

за участието ѝ в трилъра на Али Абаси "Свещеният паяк", предаде Франс прес. Във Франция той бе представен под името "Нощите на Машхад".

На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради секс скандал.

"Тази вечер имам чувството, че съм изминала дълъг път, за да достигна до тази сцена, един път, белязан от доста унижения", заяви актрисата.

Секс скандалът, в който бе забъркана актрисата, бе свързан с появата на кадри в интернет, документиращи жена да прави секс. Твърдеше се, че това е била актрисата. Тя първо отрече, но години по късно в интервю за иранска програма призна, че е била на кадрите. Актрисата твърдеше още, че те са пуснати от бивш приятел, който искал да ѝ навреди. 

Във филма, за който сега бе наградена в Кан Зар Амир Ебрахими, се разказва за журналистическо разследване на посегателства над проститутки в град Машхад, които са дело на сериен убиец.

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели наградата за най-добра главна мъжка роля

за участието му във филма на японеца Хирокадзу Корееда "Брокерът", предаде Франс прес. Във Франция той бе представен под името "Добрите звезди".

Във филма актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета, около който се събира разнородна група хора.

Филмите "Близост" на Лукас Донт и "Звезди по пладне" на Клер Дени

си поделиха наградата на журито на кинофестивала в Кан, предаде Ройтерс.

Тазгодишното 75-о издание на кинофестивала се провежда в пълния си блясък, след като през последните две години имаше ограничения заради коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.