Саудитският бизнесмен Хасан Мухамад Махафа засега е дал най-високата оферта само за една от обувките, които бяха захвърлени по все още актуалния президент на САЩ Джордж Буш от иракския журналист Мунтазир ал Зейди по време на пресконференция в Багдад през уикенда.
Махафа заяви пред “Ал Арабия”, че тези обувки на Зейди са се превърнали в символ на свободата. “За мен една от тези обувки е по-ценна от моите земи и имущество. Искам да я завещая на моите деца”, сподели бизнесменът. Той смята да открие специален музей, където всеки да може да види въпросната обувка, пише “Телеграф” в утрешния си брой. Засега обаче не е ясно къде са отишли ценните артикули, които според самия Буш са 43-и номер. Възможно е те да са конфискувани като улики от иракските тайни служби или от американската Сикрит сървис, която охранява президента на САЩ. Ако обаче репортерът от телевизия Ал Багдатия, който бе задържан след инцидента в неделя, бъде оправдан, той ще има пълното право да си изиска обувките.

Само преди ден бившият технически директор на иракският футболен отбор Аднан Хамад предложи да купи за 100 000 долара обувките, хвърлени по американския президент Джордж Буш. Според Хамад “иракският журналист Мунтазир аз Зейди с действието си изрази отношението на всички иракчани към Джордж Буш, който разруши Ирак и се погаври с народа му”.

Друг иракски бизнесмен също обяви, че е готов да плати каквато и да е цена за “прочутите” обувки. 29-годишният кореспондент на телевизия “Ал Багдадия” Мунтазир аз Зейди замери Буш с обувките си с думите “Ето ти прощална целувка, куче!”. В арабската култура да замериш някого с обувка е равносилно на най-голяма обида. /БЛИЦ