10 суперхрани, които се препоръчват по време на пандемията

Диетологът отбеляза, че ако под ръка няма пресни плодове, могат да се консумират и замразени

Британският диетолог Лили Сътър препоръча пред в. „The Independent” 10 "суперхрани", които ще помогнат за укрепването на организма по време на пандемията от коронавирус.

1. Пълнозърнести храни: черен хляб, кафяв ориз, пълнозърнести макарони и киноа. Те ще помогнат за насищането на тялото с въглехидрати, което ще му даде достатъчно енергия. В същото време специалистът припомни, че мозъкът консумира около 20 процента от енергията на тялото и затова тази категория продукти е много важна.

2. Риба: Според Сътър рибата е богата на омега-3 мазнини, но не трябва да се пържи, за да се запазят полезните й свойства. Диетологът отбеляза, че рибата трябва да се пече или да се готви на пара.

3. Чия и орехи. Тези храни са растителни източници на омега-3 мазнини, които също са изключително полезни за мозъка и имат противовъзпалително действие.

4. Ягоди. Диетологът отбеляза, че ако под ръка няма пресни, могат да се консумират и замразени. Те са богати на флавоноиди - вещества, които имат положителен ефект върху човешкото настроение, а също така съдържат витамин С, който е важен за имунитета.

5. Кисели млека и ферментирали млечни продукти. Сътър припомни, че те помагат на чревната микрофлора. В същото време киселото зеле също изпълнява подобни функции, но ферментиралите млечни продукти са по-богати на калций и протеини.

6. Яйца. Те съдържат витамин D, който играе важна роля за функционирането на имунната система и мускулно-скелетната система. Те са и един от основните източници на протеин. Сътър напомня, че човек трябва да яде около две яйца на ден.

7. Многоцветни зеленчуци. Според диетолога в храната си трябва да включваме колкото се може повече зеленчуци с различни цветове, тъй като всеки цвят съдържа различни химични елементи, важни за организма ни през зимата.

8. Растителни масла: зехтин и масло от рапица и кокос. Сътър заяви, че тези масла съдържат мононенаситени мазнини, които са полезни за сърцето, както и витамин Е, необходим за кръвоносната система и кожата.

9. Консервирани домати. Диетологът заяви, че консервираните домати са богати на ликопен, който има антиоксидантни свойства. Освен това има повече от един плод в една кутия консервирани домати, отколкото в пакет пресни.

10. Вода и богати на вода зеленчуци като краставици. Сътър припомни, че тялото трябва да поддържа необходимият баланс на течности, особено по време на вирусни пандемии.