Почти 100 000 души се събраха днес в центъра на ирландската столица Дъблин на протест, за да изразят недоволството си от правителството на страната по отношение на иконмическия спад, предаде АФП.
Демонстрацията бе организирана от Ирландския конгрес на профсъюзите, които представляват частния сектор и държавните служители, включително и учителите, полицията и доставчици на услуги.

Загрижеността на хората е във връзка с влошаване на положението с кредитите в банковия сектор и в частност с въведеното от правителството пенсионно събиране, за да се запази и тази година бюджет от около 1,4 милиарда евро.

“Демонстрацията недоволството на правителството е първата стъпка към действие," заяви лидерът на Ирландския конгрес на профсъюзите Дейвид Бег.

Премиерът на Ирландия Брайън Кауен пък сподели, че спадът на икономиката до 2010 година ще е до 10% и предупреди, че е необходимо да се спасят средствата, които ще я стабилизират. Въпреки това правителството призна, че това действие е "трудно и болезнено в някои планове, но все пак е необходимо.

Хората протестираха срещу облагането с данъци на пенсиите на работниците в публичната сфера. Организаторите на протестната демонстрация от профсъюзите, заявиха, че работниците не са причинили икономическата криза, но сега ще трябва да платят за нея. /БЛИЦ