12 турски общини преустановиха отношенията си с побратимените общини у нас, заради определянето на трагичните събития в периода на разпада на Османсксата империя през 1915г. като „арменски геноцид”, съобщи БНР. Решението за прекъсване на статута идва след като Общинските съвети на 12 български града приеха резолюция за извършването на арменски геноцид в Турция.
Първо на 4 октомври 2007 г. Пловдивската община, а после Бургас и Стара Загора определиха случилите се преди 94 години събития, засягащи периода преди създаването на турската република, като „геноцид”. Останалите 9 общини до сега не са огласили официално решението си в тази посока.
В. „Хюриет” уточнява, че този акт на протест от турска страна е съобразен с наредба на турското министрество на вътрешните работи от 18 юли миналата година, изпратена до валийствата на тези градове след предварително съгласуване с Външно в Анкара.

Първо Бурса, Къркларели и Адапазаръ прекъснаха „побратимените си отношения” с Пловдив, Шумен и Добрич, след което в рамките на година другите засегнати общини последваха техни пример. Отменят се и всички предварително взети споразумения за сътрудничество. Успоредно с това в Одрин беше открит форум на младите тракийци от Турция, Гърция и България. В седмицата на приятелството и културата участват 50 млади хора от общините Ямбол, Хасково и Кърджали. /БЛИЦ