Страховита картина се разкрива към 18.30 часа следобед на 31 май пред очите на случаен гражданин, който пътува в посока от Пловдив към Сунгурларе. В канавката на шосето, на километър от Карнобат в посока Сунгурларе, недалеч от мантинелата, човекът се натъква на останките на изцяло овъглено момиче.
Мъжът веднага алармира полицейските органи за страшната си находка. Следствено-процесуални действия установяват, че тялото е на 18-годишната Мария Добрева от Карнобат. Родителите на Мария са сигнализирали в РПУ-Карнобат за изчезването на дъщеря си на 27 май т.г. Единайсетокласничката бе обявена за национално издирване, след като от 26 май е в неизвестност. Баща й заявил, че щерка му е напуснала дома си на 26 май около 20.00 часа. От полицията в Бургас разкриха, че късно вечерта в неделя е задържан 22-годишният приятел на убитото момиче - Владислав Георгиев Янчев от Карнобат, с прякор “Зомби, който е направил пълни признания.. Янчев бил задържан за 24 часа. На 2 юни мярката му за неотклонение бе удължена на 72 часа. Арестуваният не е криминално проявен. Според ченгетата причината за трагедията е болезнената ревност на Владислав. Предполага се, че приятелят й е залял Мария с бензин и след това я запалил. Трагедията е станала между 26 и 27 май тази година. Съдебните лекари все още не могат да направят категорично заключение от аутопсията за причините за смъртта, тъй като трупът бил изцяло овъглен. „До момента е трудно да се констатира дали момичето е било насилвано, има ли следи от побой, тъй като трупът е на 100% овъглен и обезобразен”, - коментира д-р Парасков, ръководител на екипа от съдебни лекари от МБАЛ-Бургас. В разследването са се включили експерти от Института по психология към МВР- София и от Сектор "Престъпления срещу личността". На 1 юни, късно вечерта, Владислав Янчев е направил пълни самопризнания.
На 26 срещу 27 май Мария Добрева се прибрала от среща с Владислав. Родителите й си спомнят, че е имало разговор между двамата по мобилния телефон на момичето. Тя заявила на приятеля си, че късат, че не иска повече да се вижда с него. След разговора Мария свалила дрехите, с които е била навън, оставила в коридора дамската си чанта и се облякла с домашни дрехи и чехли. При поредното позвъняване на мобилния й телефон единайсетокласничката казала на родителите си, че излиза на двора за малко. Оттогава следите й се губят. След като не се прибрала цяла нощ, семейството й изчакало до обяд и сигнализирали в полицията. На 27 май вечерта момичето е обявено за местно и общодържавно издирване. Преди да бъде запалена, 18-годишната Мария Добрева е била удушена. Според запознати жертвата и задържаният са били в интимни отношения. Майката на Владислав Янчев е преподавател по немски в едно от училищата в града. Мария Добрева живее в карнобатския квартал “Галата”, родителите й работят в системата на БДЖ . Особено потресаващото е, че 2 часа след убийството Владислав се изтъпанил в дома на родителите й да я търси. Те му предложили вечеря и дори той останал да преспи в дома й, споделя пред медиите колежка на убитото момиче, което работило в местното кафене "S клуб".


Бургас, Марина ШИВАРОВА