Апелативният състав на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия постанови окончателната присъда от 20 г. затвор на бившия председател на парламента на Република Сръбска Момчило Краишник. На първа инстанция Краишник /65 г./ беше осъден на 27 години затвор за престъпления срещу несръбското население в Босна и Херцеговина по време на войната от 1992 г. до 1995 г., предаде РТС.
На 27 септември 2006 г. Краишник беше признат за виновен в престъпления срещу човечеството – убийства, изтребване, преследване на политическа, расова и верска основа, депортиране и насилствено преместване на босненските мюсюлмани и хървати. По-специално той беше признат за виновен за убийството на 3 000 босненски мюсюлмани и хървати и за участие в насилственото преместване на над 100 000 мюсюлмани и хървати от областите, които бяха под контрола на силите на босненските сърби.
Краишник беше освободен от отговорност за геноцид и съучастие в геноцида срещу несръбското население по време на войната в Босна и Херцеговина.
Краишник беше арестуван от СФОР на 3 април 2000 г. в Босна и Херцеговина и същия ден беше екстрадиран в Хага. Пред съда той заяви, че не е виновен по нито едно от повдигнатите му обвинения. /БЛИЦ