Най-малко 240 души са арестувани във Франция, съобщават местни медии. Девета поредна събота страната е разтърсвана от протеста на жълтите жилетки.

Според съобщения в медиите причината за арестите е незаконното носене на оръжие. Полицията също трябваше да използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу демонстранти близо до Триумфалната арка.

Демонстрациите се проведоха в Париж, Бурж, Бордо, Тулуза, Нант, Лил и редица други градове. В цялата страна са участвали 84 хиляди души, съобщиха от полицията. Миналата събота, на осмия митинг на "жълтите жилетки", около 50 хиляди души протестираха във Франция.

Протестите на жълтите жилетки започнаха в средата на ноември на миналата 2018 година. Първоначално демонстрантите поискаха по-високи заплати и социални помощи, а също така се противопоставиха на увеличението на цените на бензина.

Тогава недоволни от социалната политика на властите се присъединиха към протестите. На фона на митингите във Франция беше наложен мораториум върху увеличаването на цените на горивата за шест месеца, а властите също се съгласиха да увеличат минималната заплата. Протестите обаче продължиха.