Ако се направи анализ и сравнение между броя жители и броя на избирателите в Македония, излиза, че над 250 000 гласоподаватели са виртуални и “висят” в избирателните списъци, пише македонският вестник “Нова Македония”.
Тези 250 000 избиратели могат до голяма степен да повлияят на избора на президент на предстоящия на 5 април втори тур от изборите, а представлява и възможност за манипулации на изборните резултати, предупреждават експерти.
Официално става дума за хора с македонско гражданство, които никога не са живели в страната или изселили се, които не са регистрирали ново местожителство.
Числата са следните: според Държавния институт по статистика Македония има 2.045.177 жители, от които 503.962 са лица под 18 години. Това означава, че право на глас трябва да имат 1.541.215 души.
В избирателните списъци обаче са вписани 1.792.082 души с право на глас (или 87,6 % от населението), откъдето идва разликата от 250.867 души.
Тъй като това са 14 % от общия брой избиратели, е голяма вероятността тези виртуални избиратели да повлияят на определения минимум за избирателна активност, необходим за избора на президент.
За броя регистрирани гласоподаватели завчера реагираха и чуждите наблюдатели от ОССЕ, като казаха, че 1,8 милиона регистрирани избиратели е много за държава с около 2 милиона души население.
Според професор Гордана Силяновска от юридическия факултет става дума за проблем, който съществува от години и е крайно време избирателните списъци да бъдат прочистени. /БЛИЦ