На три години затвор беше осъден вчера Васил Тупурковски, бивш вицепремиер на Македония в правителството на Любчо Георгиевски и бивш лидер на Демократична алтернатива /ДА/. Присъдата е за злоупотреба с 2,4 милиона евро от тайванските кредити, които той е раздавал като директор на Агенцията за възстановяване и развитие, пише македонският вестник “Дневник”.
Другият подсъдим по делото Йован Андонов – Реган, бивш заместник-председател на агенцията, получи две години затвор. Тупурковски и Реган, както и адвокатите им, не присъстваха в съдебната зала при произнасянето на присъдите. Съдът призна двамата за виновни и ги задължи да върнат парите. Тупурковски сам трябва да върне 88 милиона денара, което е 1,4 милиона евро, а заедно с Реган още един милион евро. Тупурковски и Реган остават на свобода до влизането на присъдата в сила.
Делото “Турупковски” е от 2007 г. Той беше обвинен, че като директор на Агенцията за възстановяване и развитие е злоупотребил със служебното си положение и незаконно е раздавал кредити от парите от Тайван. Първоначалното обвинение срещу Тупурковски беше, че е ощетил държавата с 2,7 милиона долара. Той подписал седем договора за одобрени тайвански кредити за 1,6 милиона долара. Те били подписани без никакви гаранции, че ще бъдат върнати. Тупурковски беше обвинен също така, че без подписан договор е изплатил 2 милиона германски марки и 15 милиона денара от кредитната линия на фирма от Охрид. /БЛИЦ