30 % античномакедонски, 10 % илирийски, 15 % древногръцки, 5 % финикийски, 20 % германски, 5 % хунски и 15 % славянски гени –така изглежда генетичният състав на македонското население в анализ, изготвен от швейцарската компания за генетични изследвания “Игенеа”, пише македонският вестник “Нова Македония”.
Данни за населението на Гърция пък са: 10 % - германски, 10 % - илирийски, 20 % - славянски, 20 % - финикийски, 5 % античномакедонски (със забележка – в северната част повече от 18 %) и 35 % древногръцки.
"Делът на античномакедонския елемент, какво се вижда от анализите, е драстично по-голям в Македония отколкото в Гърция. Това вероятно е важно единствено на Балканите. На ръководството на швейцарския институт “Игенеа” – един от трите най-влиятелни в света, които се занимават с изследване на генетичния материал на съвременните хора и на хората в миналото, като че му е бил добре известен балканският синдром и на интернет страницата прецизно посочва, че данните са изключително резултат от научни изследвания с молба да не се използват в политически контекст", пише вестникът.
Научната мисъл като цяло е разделена относно възможността прецизно да бъде установен генетичният произход на цели нации. Специалистите от швейцарската лаборатория “Игенеа” твърдят, че това е възможно, пише “Нова Македония”.
По-нататък в публикацията относно генетичното наследство на Балканите пише, че в България то е 49 % тракийско, 11 % македонско, 15 % славянско, 15 % древногръцко, 5 % финикийско.
Като оставим настрана целия абсурд на търсенето на “античномакедонски корени на македонската нация”, само да забележим как така в македонски вестник не се твърди, че българите са татари и какво става тогава с татарския ни произход. В цялата галимация, настъпила около търсенето на отговор на въпроса “кои сме и какви сме в Македония”, като че не остана място за разумни разсъждения и всичко се превръща в абсурд. Когато са те накарали да бягаш от истинския си български корен, всякакви останали измислени конструкции са възможни. /Елка Василева, БЛИЦ