Разходите за укрепване на структурите на катедралата "Нотр Дам", които бяха сериозно засегнати от пожара през април, възлизат на 3,6 милиона евро, съобщи в петък архиепископът на Париж Мишел Опети.

"Най-малко 3,6 милиона евро бяха изразходвани за укрепване на катедралата", каза Мишел Опети по време на пресконференция. Тя беше дадена след първата меса в "Нотр Дам" от времето на пожара. Според него продължава работата по укрепване на конструкцията на повредената църква. 

"Това е вълнуващ момент, момент на надежда", каза Мишел Опети.

Пожарът в катедралата Нотр Дам избухна вечерта на 15 април. Огънят беше напълно погасен едва на следващата сутрин. По предварителни данни в района на кулата на катедралата възникна пожар по причини, които досега не са били изяснени. Пожарът напълно унищожи дървения покрив и шпила, които паднаха върху каменния свод и го счупиха на три места.

В парижката катедрала "Нотр дам" днес бе отслужена първата литургия след пожара. На нея присъстваха около 30-тина души.

Архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опти водеше литургията. Тя се проведе в параклис в източния край на катедралата, зад главния олтар. Десетки се бяха събрали отвън катедралата, за да присъстват на възстановяването на църковните служби.