Полша мобилизира повече от 40 000 души, за да охранява папа Франциск и стотиците хиляди млади поклонници, които ще участват в Световните дни на католическата младеж от 26 до 31 юли в Краков. Властите полагат всички усилия, за да внесат успокоение: от една страна, заявяват те, няма данни за подготвян атентат, а от друга - всичко е предвидено за предотвратяването му.
Ала след стрелбата в Мюнхен, атентата в Ница и нападенията в Брюксел и Париж всяко голямо струпване на хора крие потенциален риск. Освен това главата на римокатолическата църква е потенциална мишена за фанатизирани ислямски екстремисти, съобщи БГНЕС.
 

Атентатът на площад Свети Петър в Рим преди 35 г., извършен от турчина Али Агджа срещу Йоан Павел II показа, че и папите са изложени на същия риск като политическите водачи. Варшава не желае да поема рискове: 20 000 полицаи, от които 7500 ще патрулират по улиците, 9000 пожарникари, 800 членове на службата за охрана на правителството и 11 000 граничари са на бойна нога, за да гарантират сигурността, предава АФП.
 
Временно е възстановен контролът по границите, който бе премахнат, след като Полша стана част от шенгенското пространство. Малкият трансграничен трафик с Украйна и руския анклав Калининград е преустановен. Под контрола на пожарникарите са поставени всички индустриални обекти, а също летището на Краков, където ще пристигне и от което ще си тръгне папата, гарите и автобусните спирки, през които ще минат поклонниците.
 
Полското правителство не разкрива колко ще струват засилените мерки за сигурност за Дните на католическата младеж, но в бюджета за 2016 г., гласуван през септември 2015, е предвиден резерв за тази цел в размер от близо 23 милиона евро.