75-годишен японец стана най-старият покорител на връх Еверест. Той изкачи най-високия връх на света през май миналата година, но рекордът му беше потвърден едва сега от Книгата на рекордите на Гинес поради объркване около възрастта.
Юичиро Миура успя да достигне върха на света /8848 м/ въпреки двете си сърдечни операции през 2006 г. и 2007 г., направени му поради проблеми с аритмия.
По онова време японецът само е можел да поздрави Мин Бахадур Шерчан, който достигна върха два дни преди него. Непалецът беше представен, че е на 77 години и беше обявен за най-стария човек, изкачил се на Еверест. Мин Бахадур Шерчан обаче не можа да докаже възрастта си пред Гинес, който накрая призна подвига на Миура. “Щастлив съм, че станах рекордьор в Гинес, но не се изкачих на върха за това”, заяви в съобщение Миура, който днес е вече на 76 години. Мъжът обаче е убеден, че в бъдеще рекордът му ще бъде подобрен, пише “Вечерни лист”.
Това не е първият подвиг на алпиниста. Той се спусна със ски по южния склон на Еверест, оборудван с парашут, като тръгна от височина 8 000 метра. През 1970 г. това ставаше за първи път в света. За това е направен и документален филм, спечелил Оскар. Бащата на Миура пък през 2003 г. със ски се спусна от Монблан на 99-годишна възраст. /БЛИЦ