58 на сто от луксозните яхти и автомобили в Италия се водят на имената на 80-годишни пенсионери или на хора, които иначе не притежават нищо друго, съобщи ProntoSofia.
Така твърди изследване на Асоциацията на италианските данъкоплатци, публикувано във вестник „Република“.
Според него в Италия все повече настъпва феноменът с „нищопритежаващите богаташи“. Според експертите от асоциацията този тип богаташи водят охолен и разкошен живот, харчейки хиляди евро, за да задоволяват капризите си, а в същото време не декларират абсолютно нищо пред данъчните власти.

„Време е да се сложи край на скромните мерки за борба с неплащането на данъците, които позволяват съществуването на този феномен“, призова Виторио Карломаньо, президент на асоциацията.
Много от скандалните случаи, до които е достигнала асоциацията, след това са били разследвани и от Финансовата гвардия. През август например е започнало разследване срещу италианец, недекларирал никакви доходи, на чието име иначе се водели суперлуксозна яхта, няколко къщи, три луксозни автомобила и няколко застрахователни полици с годишни премии. През юни Финансовата гвардия открила и други стотина подобни случаи. /БЛИЦ