Председателят на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг беше приет днес спешно в болница в Япония, където присъстваше на срещата на Г-8, сред чиито главни теми е съдбата на африканския континент, съобщи АФП.
Пинг, който е дипломат-ветеран от Габон, пое поста си в началото на тази година. Говорител на Африканския съюз каза пред АФП, че животът на Пинг не е застрашен. По думите му, той е боледувал от леко и преходно заболяване, което не е сериозно. Африкански дипломат, пожелал анонимност каза пред АФП, че Пинг страда от изтощение. В Япония вече е нощ и затова докторите решиха да го оставят за наблюдение в болницата, каза източник, близък до Комисията на Африканския съюз.
Представител на японското външно министерство съобщи, че вече е сформиран лекарски екип, който е поел грижите за Пинг. Председателят на Комисията на Африканския съюз бе откаран днес с линейка от мястото на срещата на Г-8 в японския планински курорт Тояко до най-близката болница в град Сапоро, на около 150 километра. Пинг участваше в специалната сесия днес, посветена на Африка, на която африканските лидери приканиха богатите нации да изпълнят обещанията си за помощи за развиващите се страни, които да им позволят да се справят с растящите цени на горивата и храните. /БЛИЦ