Италия отказа да участва в конференцията на ООН срещу расизма през април. Дясноцентристкото правителство на Силвио Берлускони и без това не противодейства сериозно на нарастващата агресия срещу чужденците в Италия, посочва Дойче веле.
Телевизионните кадри, идващи от Италия, предизвикват отчаяние: горящи бараки на средиземноморския остров Лампедуза. Ситуацията в безнадеждно пренаселения бежански лагер там е драматична. Но и недоволството на местните жители нараства с всеки изминал ден. През февруари те протестираха срещу решението на вътрешния министър Роберто Марони да остави бежанците на острова вместо първоначалната идея да ги разпредели по лагери във вътрешността на страната.
"Огорчението е провокирано"
Марони, който е от антиимигрантски настроената партия Северна лига заяви, че така бежанците ще бъдат държани настрана от Италия. "Но Лампедуза е Италия", припомнят жителите на малкия остров. И докато лявата опозиция в Рим говори за провал на мигрантската политика на това правителство и сочи нарушаваните в страната човешки права, вътрешният министър е доволен от решението си.
Той твърди, че Лампедуза е идеалното място, от което намиращите се там имигранти не могат да избягат и така връщането им обратно в родината ще бъде улеснено. За охрана на лагера на малкия остров бяха изпратени над хиляда войници, които са заели всички възможни места в хотелите. Това създава допълнително проблеми за местните хора, които живеят от туризма.
Юдит Глайтце е от организацията "Човешки права без граници". Тя не крие опасенията си от ескалиралото напрежение: "Всички казват: става все по-лошо. Расизмът срещу имигрантите, срещу хората, които не са оттук, е силен и се усеща. Страшно и опасно е. Видяхме горящи ромски лагери в Катания, в Рим..." , казва Юдит Глайтце.
Огорчението, обхванало италианците, е провокирано. С него се злоупотребява в името на политически цели. Това казва гимназиалният учител Феличе Момети от Болоня. Той е от движението "Синистра Критика" и отговаря в него за политиката спрямо имигрантите: "В Италия има институционален расизъм: има мерки, произтичащи от нови закони, които са абсолютно дискриминационни", казва Феличе Момети.
Изкуствено подклаждани страхове
Той припомня за дискутирания в италианския парламент пакет от мерки за сигурност. В тях става дума за това, че чужденците представляват риск за сигурността и това създава страхове, които нямат нищо общо с реалността. "Това е много опасна политика. Северната лига е ксенофобска партия, чиято кампания представя чужденците като главен виновник за финансовата криза", заключава Феличе Момети от движението "Синистра Критика".
Той припомня за това, че според статистиките чужденците не извършват повече престъпления. И въпреки това те се използват като образ на врага, споменават се най-вече във връзка с престъпността, гневи се Момети. Резултатът е налице: нападенията спрямо чужденци в Италия стават все повече, като извършителите са предимно младежи. Това накара папата и италианския президент Джорджо Наполитано да излязат с призив срещу расизма в италианското общество.
Вътрешният министър Марони обаче е на друго мнение. "В Италия няма расизъм. Това са епизоди", казва Марони. Сякаш никой вече не си спомня за случката в София през октомври миналата година, когато на футболен мач между националните отбори на Италия и България дяснорадикални италианци буйстваха на трибуната, запалиха българското знаме и крещяха фашистки лозунги. /БЛИЦ