Стратегията на Израел в преговорите може да принуди палестинците да изоставят искането си за решение, основано на две отделни държави – израелска и палестинска, каза пред Би Би Си палестински служител. Ръководителят на палестинската делегация в преговорите Ахмед Кореи каза, че вместо две държави палестинците може да поискат единна двунационална държава.
Тел Авив обаче се опасява, че подобен развой предвещава край на израелската държава с преобладаващо еверейско население, отбелязва Би Би Си. Израел завладя Западния бряг и Газа през 1967 г. Неговите преговарящи винаги са се противопоставяли на пълното изтегляне на израелските войски оттам, припомня Би Би Си.  Кореи каза преди среща на управляващата фракция Фатах на Западния бряг, че палестинското ръководство работи за създаване на палестинска държава в границите от 1967 г. “Ако Израел продължава да отказва това и ни пречи да постигнем целта си, тогава ще поискаме алтернативно решение за палестинския народ и неговото ръководство, тоест единна държава от две националности”, каза Кореи, цитиран от Би Би Си. Според наблюдатели шансовете за постигане на мир, основаващ се на две държави /израелска и палестинска/, са незначителни, преди да изтече мандатът на сегашния американски президент Джордж Буш през януари догодина, въпреки че това е поставеният от Вашингтон краен срок за споразумение, подписан и от израелската и палестинската страна.
Израелският премиер Ехуд Олмерт планира да се оттегли от поста през идната седмица, изправен пред многобройни разследвания за корупция. Възобновеният мирен процес с негово участие и с участието на палестинския лидер Махмуд Абас регистрира редовни двустранни срещи, но малък реален прогрес, припомня Би Би Си. Непреодолимите противоречия остават по въпроса за статута на окупирания от Израел Източен Ерусалим и израелските селища на Западния бряг. Вътрешните борби сред палестинците също усложниха нещата, след като радикалното палестинско движение Хамас, което е против трайно решение, основано на две държави, продължава да контролира ивицата Газа, която завзе миналата пролет в противовес на контролираната от Фатах Палестинска автономия на Западния бряг, припомня Би Би Си. Палестинският преговарящ Ахмед Кореи в продължение на години беше най-отявленият привърженик на създаването на независима палестинска държава редом с Израел, затова наблюдателите приемат последното му изявление като знаково за евентуална промяна в хода на израело-палестинските преговори. Но Тел Авив с подкрепата на САЩ разполага със значителен военен и дипломатически превес над палестинците, което значително отдалечава перспективата за двунационалната държава, отбелязва Би Би Си. САЩ подкрепиха формулата за две отделни държави през 2002 г., но впоследствие те застанаха и зад искането на Израел да си запази земите извън границите от 1967 г., които оттогава бяха заселени масово от израелски граждани, припомня Би Би Си. /БЛИЦ