Хърватия приема инициативата на Европейската комисия групата на Марти Ахтисаари да посредничи за граничния спор със Словения с цел формулиране на предложение пред Международния съд в Хага. Това е било договорено на среща на президента на Хърватия Стипе Месич, премиера Иво Санадер, председателя на парламента Лука Бебич и председателите на парламентарните групи, пише на сайта си “Ютарни лист”.
В съобщението, раздадено на журналистите след срещата, се казва, че сега Хърватия очаква моментално деблокиране на преговорите за присъединяване към ЕС. Пред журналисти Санадер каза, че е бил обсъден и сценарий в случай на отказ, но няма мандат да говори за това.
БЛИЦ припомня, че през януари еврокомисарят по разширяването Оли Рен предложи да бъде създадена тричленна посредническа комисия, която да работи за разрешаване на граничния спор между Словения и Хърватия. Очаква се в тази комисия да участват финландският дипломат Марти Ахтисаари, френският правен експерт Робер Бадентер и една жена, известен експерт по международно право, съобщиха тогава медиите.
Бившият финландски президент Марти Ахтисаари беше специален пратеник на ООН за Косово и де факто на базата на изготвения от него план през февруари 2008 г. беше провъзгласена независимостта на Косово. Ахтисаари е носител на Нобелова награда за мир за миналата година заради дългогодишната му работа като посредник в мирни преговори, включително тези с бунтовниците в индонезийската провинция Ачех и плана му за уреждане статута на Косово.
Робер Бадентер в началото на 90-те години беше председател на арбитражна комисия за Югославия. След като четири югославски републики бяха обявили независимост - Македония, Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия, европейската общност беше приела критерии, по които да признава югославските републики и които да се следят от тази специална арбитражна комисия.
Граничният спор между Словения и Хърватия за малка част от сухопътната и за морската граница в Адриатическо море продължава от 1991 г., когато Словения и Хърватия обявиха независимостта си от Югославия. Словения е член на ЕС и НАТО от 2004 г. /БЛИЦ