В Омска област в Русия има нов маршрут за туристите, любители на екстремното. Сега всеки може да се почувства като каторжник от 19 век. За тази цел любителите на силни преживявания биват оковавани в окови и биват подкарвани по Сибирския тракт /пътя между европейската част на Русия, Сибир и Китай/. Новата туристическа услуга се предлага в село Болшие Уки, където е запазен 20-километров участък от прочутия Московско-Сибирски тракт, който имат статут на паметник на историята и пътното строителство от 18 век, съобщи Turisrt.rbc.ru.
Преди 200 години по тракта са пътували товарни обози, превозвана е пощата, а народът е наричал този път “пътя на оковите”. За два века по този път са преминали хиляди заточени в Сибир хора. По Сибирския тракт е минал Чехов, в заточение са били изпратени Радишчев и Чернишевски, оттам са минали декабристите.
Сега по част от този път могат да преминат и туристите, които ще трябва да носят традиционните в подобни случаи зипуни /старинни селски горни дрехи от шаяк/ и окови, съобщи “ТВ Център-Москва”. Теглото на каторжните вериги е 5 кг.
Сега наистина никой няма да иска от туристите да изминават, оковани, по 20 км на ден, както това се е изисквало от каторжниците. Доброволните “арестанти” изминават в окови само по 100 метра, но и това според организаторите е напълно достатъчно, посочва Newsru. Първите екскурзианти по новия маршрут бяха ученици от съседните села. /БЛИЦ