Възрастна жителка на Великобритания попадна в болница, след като целуна кучето си. Медиците установили, че се е заразила с опасни бактерии и едва успели да я спасят. Този клиничен случай е описан в списание BMJ Case Reports.
Медиците от Британската клиника по тропически болест и Университетския колеж в Лондон разказали историята на 70-годишната пациентка, която едва не се раздели с живота си заради съвместния си живот с кучето. Първа страшните симптоми забелязала нейна родственица, която по време на телефонен разговор забелязала нарушение на речта, съобщи Life.ru.
 
Пристигналите на място лекари от Спешната помощ намерили стопанката на кучето безжизнена на земята. В болницата успели да я свестят, няколко дни тя се чувствала относително добре, като се оплаквала само от главоболие. След това обаче припадъкът се повторил.
 
Възрастната жена отново се оказала в клиниката. Този път състоянието й било много по-тежко. Отказали черният дроб, белите дробове, температурата се повишила, а след това получила и сепсис. Няколко дни по-късно при изследванията били констатирани бактерии Capnocytophaga canimorsus, характерни за устите на котките и кучетата. Те може да се предават чрез слюнката на животните и като цяло не причиняват големи проблеми. Само в някои случаи и то по необясними причини се получава необичайно отравяне на кръвта.
 
В случая опасната зараза била предадена от кучето, което обичало да облизва стопанката си. Жената останала жива благодарение на интензивната терапия с антибиотици.
 
Причината не е толкова в съдържанието на слюнката. Кучетата прекарват живота си, като душат по мръсни ъгли и други изпражнения на кучета. Така че техните муцунки са пълни с бактерии, вируси и микроби, предупреди професорът от колежа в лондон Кевин-Мери Джон в интервю пред The Hippocratic Post.
 
Превод и редакция: БЛИЦ