Вторият човек в йерархията на “Ал Кайда” Айман ас Зауахири обвини Израел и западния свят във връзка с конфликта в Ивицата Газа и призова привържениците си да подновят нападенията. По думите му съюзниците на Израел не различават “убиеца от жертвата”. Поредното аудиообръщение на лидера на терористичната организация се появи вчера.
Записът е съпроводен от демонстрация на снимки – показана е стара снимка на номер две в “Ал Кайда”, снимка на три мъртви деца и колаж от снимки на световни лидери, посочва CNN. На тях са президентът на Франция Никола Саркози, израелският премиер Ехид Олмерт, палестинският лидер и председател на движението “Фатах” Махмуд Абас, кралят на Саудитска Арабия Абдула и египетският президент Хосни Мубарак.
Говорейки критично за неотдавнашния конфликт в Ивицата Газа, Зауахири разобличава “западния колаборационизъм” и подкрепата за Израел. Говори критично и за американския президент Барак Обама, който в речта си при инаугурацията си не спомена конфликта в палестинския анклав.
Този момент, както и това, че на Зауахири е известно за изтеглянето на израелската армия от Ивицата Газа, показват, че обръщението е записано след 20 януари, съобщава CNN. Според експерти интонацията и акцентът на говорещия в записа не противоречат на сведенията за втория човек в “Ал Кайда”.
Това е второто обръщение на Зауахири през 2009 г. Първото се появи на 6 януари, припомня Newsru. То също беше посветено на събитията в Ивицата Газа. След това към привържениците на “Ал Кайда” се обърна лидерът на терористичната мрежа “Ал Кайда” Осама бин Ладен. Той призова към джихад срещу Израел в отговор на неговата операция в Газа. /БЛИЦ