Приходите в руския бюджет от нефтогазовия сектор ще намалеят тройно до 2023 г., предаде РИА Новости като се позова на министъра на финансите Алексей Кудрин.
По негови прогнози нефтогазовите приходи в бюджета ще спаднат от 8,8 процента от брутния вътрешен продукт през 2007 г. до 3,1 на сто през 2023 г. По думите на Кудрин това ще е следствие от извеждането от експлоатация на стари находища.
Според оценката на руското финансово министерство общо приходите в бюджета ще намалеят от 23,6 на сто от БВП през 2007 г. на 12,9 на сто от БВП през 2023 г. , основно заради свиването на дела на петролния и газовия сектор. Постъпленията от данъка върху добива на петрол ще намалеят от 3,2 процента от БВП на 0,9 на сто, каза още Кудрин. Тази тенденция няма да се повлияе дори и цените на нефта да се задържат в границата от 120-150 долара за барел.

Върху намаляването на нефтогазовите приходи влияе и увеличаването на площите за добив на петрол, които попадат в "данъчна ваканция". Въвеждането на данъчни ваканции за петролните компании бе въведено в средата на май 2008 г., когато премиерът Владимир Путин предложи такива за разработването на находищата Ямала и в Тимано-печерския басейн и те бяха одобрени от руския парламент. /БЛИЦ