Жената, на която за първи път в САЩ беше направена операция по присаждане на лицеви тъкани, е била изписана от болницата в края на миналата седмица. Лекарите казаха, че бързината на възстановяването й е надминала и най-оптимистичните прогнози.
Първата в Америка операция по частично присаждане на лице беше проведена в клиника в Кливлънд в началото на декември миналата година. На жената, обезобразена при травма, бяха присадени около 80 % от повърхността на лицето. Трансплантирането е включвало не само меки тъкани, но и значителна част от лицевия скелет, посочва ЛентаРу.
До момента в света са извършени четири успешни трансплантации на лицеви тъкани. Тази в САЩ обаче е значително по-сложна от останалите. Обстоятелствата, при които жената е получила травмата, както и името и местожителството й не се съобщават по етични съображения.
По думите на пластичния хирург Мария Семьонов, ръководила операцията, при пациентката не се наблюдават признаци на отхвърляне на транспланта. Сега пациентката може сама да се храни, да пие и дори да мига с очи. Освен това след операцията жената може да диша без затруднения. През предишните няколко години поради деформация на дихателните пътища в резултат на травмата и последвалите неуспешни реконструктивни операции тя е трябвало да диша чрез трахеостома.
Сега жената спокойно може да се разхожда по улицата, без да привлича вниманието на хората. Останалите след операцията белези не се набиват на очи и с изключение на малък оток новото лице изглежда съвсем естествено, съобщи Семьонов. /БЛИЦ