Идеалът за жена, който списание Плейбой от десетилетия налага на читателите си, все повече се отдалечава от действителността, която същите тези читатели могат да срещнат по улиците в Америка. Това сочат резултатите от изследване, проведено от списание Wired, сравнявайки данните за теглото и височината на красавиците от Плейбой с данните за теглото и височината на средната американка на възраст от 20 до 29 години.
Изследването започва с легендарната Мерилин Монро, която се появява на знаменитата първа страница през декември 1953 г. и завършва с Даша Астафиева, която е красавицата на Плейбой за януари 2009 г.
Тези данни сочат неумолима тенденция – индексът на телесната маса на красавиците от Плейбой пада от 19,4 в началото на 50-те години до днешните 17,6, което, както твърди Катрин Гамън в Wired, все повече съответства на идеала за женска красота в японските анимационни филми или на куклата Барби /16,2/ по времето преди 1998 г., когато производителите я правят малко по-дебеличка, за да не изпращат погрешни послания към момиченцата.
В същия период обаче индексът на телесната маса на средната американка е нараснал. Той се е различавал малко от индекса на Плейбой в началото на 50-те години, когато е бил 22,2 /тоест с 2,8 повече от този на Плейбой/. През 2002 г., за когато авторите на материали имат данни от федералния център за контрола на заболяванията, той е нараснал на 26,8 /или цели 8,6 повече от този на Плейбой/.
Освен това авторите на материала са проследили статистическата тенденция при размерите на гърдите от първите страници на Плейбой. Данните са от 1990 г. За голяма изненада гръдната обиколка е намаляла от средните 90 см в началото на предходните десетилетия до днешните 83 см. От друга страна размерът на бюста е съответствал на сутиен “С” и “D”, посочва Index.hr. /БЛИЦ