НАТО няма да чака кризата и да освободи балтийските държави, заяви генерал Бен Ходжес, бивш командир на американските сухопътни сили в Европа.


В интервю за Rzeczpospolita той обясни, че е важно алиансът да покаже на Москва, че НАТО е мобилен и винаги е в състояние да бъде на правилното място преди евентуална атака, пише "Поглед инфо"

На въпроса на Rzeczpospolita колко време ще отнеме Кремъл да окупира Литва, Латвия или Естония, бившият командващ сухопътните войски на САЩ генерал Бен Ходжес отговори: „Мисля, че няма да е лесно, като се има предвид колко балтийските страни и Полша са укрепили отбранителните си способности. 

Имам предвид териториалните сили, разширяването на сътрудничеството и присъствието на бойни групи на НАТО. Разбира се, тези страни няма да оцелеят много дълго време без подкрепа. Защото основната цел на Москва е да покаже, че алиансът не иска или не може да отговаря и защитава своите членове. "

„Не е необходимо руснаците да окупират всички балтийски страни. Те имат достатъчно, за да заемат част от един от тях и да чакат нашия отговор " , - добави военният.

Следователно, според Ходжес, за да бъде отговорът на НАТО правилен, алиансът трябва да реагира и да демонстрира възможностите си в мирно време възможно най-скоро, преди кризата. 

„Не искаме да освободим балтийските държави. Искаме да покажем на Кремъл, че вече можем да бъдем там, преди руснаците да започнат атаката. За да не мислят, че ще им се размине “, заплаши американският генерал. 

Въпросът за мобилността е много важен за НАТО. Необходимата пропускателна способност трябва да бъде гарантирана, но в момента няма такава пропускателна способност, например, железопътни връзки от Германия или Полша до балтийските държави. 

„Да не забравяме за пътищата, мостовете, пристанищата и летищата. Тези обекти трябва да бъдат защитени от кибератаки. Гданск е по-лесно да се парализира с кибератака, отколкото с ракети "Искандер" , каза той.  

Американските военни са уверени, че ЕС и НАТО трябва да са готови да организират транспорт, независимо от кризата, пред която са изправени. 

„Мисля, че тази епидемия ще ни научи на много неща, включително как да организираме бързо движението на военна техника и войници в извънредни ситуации“, обобщи в интервю за Rzeczpospolita генерал Бен Ходжес, бивш командир на американската армия в Европа.