Русия е единствената постсъветска държава, която активно се занимава с унищожаването на ЕС, заяви американският историк Тимоти Снайдер в интервю за Der Spiegel. Между Европа и „империята“ на Изток лежи „дълбок ров“.


В същото време експертът е убеден, че само европейците ще могат да окажат достойна съпротива срещу нея и на други империи на този свят, пише "Поглед инфо".

"Днес демокрацията има по-малко привърженици, отколкото преди", каза американският историк Тимоти Снайдер в интервю за Der Spiegel. Грешка беше да се смята, че демокрацията е върхът на социалното развитие, който няма алтернативи. „Историята от последните хилядолетия показва, че почти всички форми на демокрация се провалят и то доста бързо“, подчерта експертът.

В същото време той смята за неправилно да обвиняваме за това, което се случва в Европейския съюз само жителите на Източна Европа: „Единствената държава, която иска да напусне ЕС, не е на Изток, а на далечния Запад“.

Нещо повече, в Италия дойде на власт враждебно към съюза правителство и на изборите за Европейски парламент ръководителят на френската партията „Национално обединение“ Марин Льо Пен получи повече гласове от държавния глава Еманюел Макрон. В САЩ в Белия дом седи президент, който „не се интересува“ от правовата държава.

Според Снайдер Унгария е единствената източноевропейска държава, в която той вижда проблем. И всичко се случи по вина на ЕС, историкът смята: „Европейците трябваше да изгонят Унгария от ЕС преди години.

Брюксел не трябва да позволява на авторитарните олигархични държави да получават европейски пари и да работят срещу ЕС. Това е заразно и вреди на Европа."

Снайдер вижда проблем също и в Русия: „Зависи от това дали смятате Русия за източноевропейска страна. Наистина там, много далеч на Изток, лежи наистина дълбок ров. Русия е единствената постсъветска държава, която активно се занимава с унищожаването на ЕС. Стабилен, авторитарен, антиевропейски олигархичен режим, заради който политиката няма бъдеще."

Но вярата в проекта на бъдещето е много важна, демокрацията не може да съществува без нея, обясни историкът идеята си. „Хората трябва да имат чувството, че решенията им влияят на бъдещето, обясни експертът. 

Това може да бъде фатално за демокрацията, ако хората не могат да кажат как ще променят или подобрят Европа, Германия или Берлин. Тогава ще победят хората, които твърдят, че преди е било по-добре, а именно тогава, когато белите са управлявали всичко. Точно това обединява Путин, Орбан и Тръмп."

Нека да разгледаме днешния свят. Това е свят на империи. САЩ, Китай, Русия, Facebook, Google, Amazon. И кой най-добре се справя с империите? Вие. Вие, европейците, сте единствените, които се противопоставят на монополите, единствените, които се интересувате от цифровите човешки права. Можете да отправите предизвикателство към американците.

Или китайците. Никой друг не може да направи това, нито една държава, дори да е толкова голяма, колкото Германия. От историческа гледна точка ЕС е единствената политическа сила, която успя да избегне съдбата на големите империи."

Въпросът е кой проект искате? Настоящият модел, в който има много правни структури и в който малките държави могат да изразяват мнението си по всякакъв повод? Или искате да разпуснете ЕС в сегашния му вид и да създадете Европа, в която Германия ще задава тон, без да гледа другите?“, заключи Снайдер.