Университетът в Каролина въвежда в програмата си нова дисциплина – „Разпознаване, интуиция и отвореност” като целта на вуза е да подготви възпитаниците си не само за решаването на конкретните академични задачи, но и за предизвикателствата на живота, съобщава Ен Би Си (nbcnews.com).
Основен акцент на новия предмет ще са техниките за преодоляване на стреса, който пречи на младите хора да се развиват. Според данните на университета, с почти една пета се е увеличил броят на студентите, потърсили помощ от терапевт – и то само в рамките на две години.

До момента оплакванията на учащите са били свързани предимно с депресивни състояния. Сега най-много са търсещите съдействие заради силна тревога, породена от чувството, че не могат да се справят с всичките си ангажименти и задължения в университета и извън него. Мнозина имат проблеми и с вземането на решения, а даже самата мисъл за неуспех изглежда катастрофално за тях.

Разпространено е мнението, че днешните студенти от т.нар „милениум поколение” са твърде разглезени и им е трудно да пораснат. Според специалистите от университета, обаче, проблемът е по-дълбок и е свързан с културата на непрестанно присъствие в социалните мрежи, поставянето на нереалистично високи цели и невъзможността да се приеме неблагоприятно развитие по даден въпрос, уточнява bTV.

„Те (студентите-б.р.) не могат да общуват лице в лице в реалния свят и не можем да разрешаваме конфликтите (…) виждаме студенти, които не могат да приемат чуждото мнение по уважителен начин”, посочват от университета.

Преките резултати от неспособността на студентите да реагират адекватно във всекидневни ситуации са трудна социална адаптация в света на възрастните, случаи на депресия, съпроводени с мисли за самоубийство и притеснително висок ръст на употребата на наркотични вещества.

Паралелно с програмата, тазгодишните първокурсници във висшето училище ще бъдат обект на мащабно изследване, посветено на това как университетът може да бъде полезен на младите хора при оформянето им като личности.