Броят на изпълнените смъртни присъди в света през 2008 г. е нараснал два пъти в сравнение с предходната година - от 1 252 на 2390 души, но всъщност все по-малко страни прилагат най-строгото наказание, се казва в доклад на Амнести интернешънъл.
Генералният секретар на тази международна правозащитна организация Айрин Хан каза, че остават само 59 страни, в които все още има смъртно наказание, но реално прилагащите я са още по-малко, предаде Би Би Си.
“Това показва, че вървим към свят, в който няма да има смъртно наказание”, каза тя. В доклада на Амнести интернешънъл се отделя специално внимание на взетите миналата година решения в Аржентина и Узбекистан за отмяна на смъртното наказание.
Единствената европейска страна, в която и до днес се изпълняват смъртни присъди, е Беларус.
Рекордът по изпълнени смъртни присъди както и през предишните години се държи от Китай. През 2008 г. там са били разстреляни и умъртвени по друг начин 1 718 души.
В тази връзка британският “Таймс” публикува материал на кореспондента си от Пекин, в който се разказва за появилите се в Китай специално оборудване “автобуси на смъртта”, в които осъдените на смърт биват умъртвявани с инжекции. Тези автобуси правят възможно преместването на осъдените от един затвор в друг и така да бъдат решавани проблемите с различните административни ограничения.
Второто място по брой изпълнени смъртни присъди през 2008 г. заема Иран - 346 души, следван от Саудитска Арабия (102), Пакистан (36) и Ирак (34). /БЛИЦ