Бунтовниците в Казахстан показаха ислямски виждания, не виждам в лицето на тези хора, че се борят за социални права, каза Боян Чуков, геополитически анализатор в предаването ,,Това е България‘‘ по радио ,,Фокус‘‘.

Според анализаторът се говори, че бунтовниците имат точна координация и Казахстан има всички признаци за революция, която е предварително организирана.

А когато става дума за ОДКБ, по думи на Боян Чуков, е напълно естествено, че ще пратят бойни части. Въпросът, според него е друг – при опитът за сваляне на правителството, единственото действие е да им се противопоставят.

Геополитическият анализатор уточни, че първоначалните бунтове са от работници, наети от чужди компании и според него влизаме в същата схема, която стана в Украйна и Сирия.

По думите на геополитикът участват обучени ислямски радикали.

В момента унищожават абсолютно всички звена на ислямски радикали, които са на територията на Казахстан и които ние много добре знаем, че те се завърнаха на територията на бившите Съветски републики, след унищожената ислямска държава на територията на Сирия и на Ирак и американците напуснаха Афганистан.

Тоест, Правителството в момента, Президентът на Казахстан много ясно подчертава в случая, че става дума за антитерористична операция.

Той допълни още, че в Правителството в Казахстан стана ясно за антитерористична реакция, което според него това са форми на хибридна война.
,,Ние отдавна не живеем в света, в който живеехме миналата година‘‘, заключи Боян Чуков.