Германският канцлер Ангела Меркел трябва да поеме инициативата в рамките на ЕС за разрешаване на напрежението, което възникна след конфликта с Грузия и да преформулира връзките на Запада с Москва. Тези позиции, изразяват анализатори и твърдят, че Германия е единствената страна, в която Русия може да се вслуша, предаде АП.
Статия в Уолстрийт Джърнъл и Интернешънъл Хералд Трибюн подкрепят идеята, че Германия е в силна позиция да играе по-голяма роля при определяне на дългосрочните отношение на ЕС с Русия и страните в Кавказ.
Германия обикновено поддържа топли отношения с Русия, но позициите на Меркел във външната политика са по-твърди спрямо Руската Федерация, обяснява EurActiv.

Според изследване на Harris Interactive, публикувано през април, повечето граждани на ЕС смятат германския канцлер Ангела Меркел за най-влиятелния политик в Европа.
Вероятно заради източногерманския си произход Меркел се различава от предшествениците си и особено Герхард Шрьодер по това, че възприема по-строга позиция спрямо Москва. При всяка своя среща с Путин и Медведев, Ангела Меркел повдига чувствителни за Русия проблеми като свободата на пресата, човешките права и неправителствените организации.
Германският канцлер също отстоява позициите се по въпроси от международната политика. Въпреки яростната съпротива на Русия, Германия подкрепи САЩ, като призна независимостта на Косово. Меркел прие и разполагането на елементи от ПРО на САЩ в Източна Европа, независимо че е против идеята за ПРО в тази част на континента.
Канцлерът подкрепи също Полша, когато страната блокира започването на преговори между Русия и ЕС за ново споразумение за сътрудничество, докато Кремъл не отмени забраната за износ на определени селскостопански стоки от Полша за Русия.
"Германия е единствената страна, която може да предупреди Русия," смята Джеймс Шер, директор на Програмата за Русия и Евразия към Кралския институт за международни отношения в Лондон. "Русия се вслушва в това, което казва Германия. Ако Германия може да направи ясни изявления за последствията, пред които се изправя Русия заради Грузия, както и заради други действия, които руснаците могат да предприемат, това ще има въздействие върху Русия," казва Шер, цитиран от Интернешънъл Хералд Трибюн.
Меркел посети грузинския президент Михаил Саакашвили в Тбилиси на 17 август, припомня EurActiv. Тогава германският канцлер коментира, че "ако иска, Грузия ще стане член на НАТО." Изказването показва рязък завой в германската позиция по въпроса за грузинското членство. На срещата на НАТО в Букурещ Германия беше против членството на Грузия и Украйна в организацията. Все пак това не означава, че ще има незабавна подкрепа от страна на немската държава за членството на двете страни. Информацията е на "Дневник". /БЛИЦ