Германският канцлер Ангела Меркел е отишла да пазарува късно снощи в центъра на Берлин и купила тоалетна хартия и три бутилки вино, съобщиха германски медии, цитирани от ДПА.

Магазините в германската столица понякога остават без някои стоки като липсата на тоалетна хартия е обичаен проблем, тъй като хората се презапасяват заради кризата с коронавируса. 

Припомняме, че в момента заразените в Германия с коронавирус са 10 999 души.


Както се вижда от снимки, разпространени в мрежата, канцлерката на Германия не използва нито маска при пазаруване, нито ръкавици. 
  Служителите на берлински супермаркет разказват, че канцлерът е техен редовен клиент.

Според в. "Билд" и телевизия Ер Те Ел снощи тя напълнила пазарската си количка с череши, сапун, вино и тоалетна хартия, както и с други стоки. 

Германското правителство подготвя допълнителен бюджет от 150 млрд. евро като част от по-широк финансов пакет за борба с икономическото отражение на коронавируса. Това съобщи днес финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Това е голяма сума, но ни дава гъвкавостта, от която сега се нуждаем, каза Шолц.

Правителството освен това полага основите различни институции в страната също да вземат необходимите мерки за стабилизиране на германските компании, допълни министърът.

Германските провинции съобщават за сравнително малко нарушения на ограниченията, наложени като мярка срещу разпространението на Ковид-19, информира ДПА.

Бавария, Саар, Рейнланд-Вестфалия, Хамбург, Долна Саксония и Хесен затегнаха контрола върху движението на хора. От полунощ са затворени ресторанти, барове и кафенета, освен ако не предлагат храни и напитки за вкъщи.

Очаква се утре канцлерът Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции да обсъдят дали в Германия трябва да бъдат наложени общонационални правила.

Днешният ден е важен за решението дали евентуално да бъде наложен полицейски час, след като препоръките хората да останат по домовете си са били пренебрегнати от някои германци, заяви Хелге Браун, ръководителят на канцлерската служба.

"Ще преценим поведението на населението през уикенда", посочва той за сайта на списание "Шпигел".

Полицията в Бавария съобщи за отделни случаи на нарушаване на ограниченията. Група от петима младежи например е празнувала рожден ден на строителна площадка, а други трима са пиели бира край малък огън.

Баварският премиер Маркус Зьодер обяви вчера, че през днешния ден хората трябва да останат по домовете си в опит да се ограничи разпространението на болестта.

Западната провинция Саар също наложи ограничения върху придвижването. През нощта е имало двайсетина нарушения, най-вече от младежи, съобщи полицията.

Подобно на други провинции, разходките и спортът на открито остават разрешени, но само по единично или в малки семейни групи.