Втори филм с антибългарски внушения и гаври произведоха в Република Македония, пише "168 часа". Сценарист е Дарко Митревски, който преди 4 г. бе режисьор на лентата "Трето полувреме", предизвикала скандал.
Сега сънародниците ни са описани като свирепи кръволоци и изверги, които се гаврят с евреи и македонци по време на Втората световна война, отбелязва седмичникът.

110-минутният филм се казва "Освобождението на Скопие", а бюджетът му е 2,1 млн. евро.

Действието в "Освобождението..." се развива през 1943-1944 г., когато територията на днешна Македония била окупирана от нацистките войски.

Филмът започва с това, че те са подпомагани от българските си съюзници. Нашите войници са представени в най-свиреп вид.

Дори германският офицер нацист, който изнасилва македонка, изглежда като културен джентълмен пред сънародниците ни.

Те са описани като изверги, които кръстосват Скопие, за да безчинстват, става ясно от ревюто за филма във в. "Холивудски репортер".

Трейлърът му вече върви в ютуб. "Югославия. Македония, 13 ноември 1943 г.", започва той. Малко след това се виждат насъбрали се хора и някой казва: "Българите идват. Бягайте!" Чуват се изстрели..."

Още по-брутално антибългарска е пиесата от 1976 г., по която е писан сценарият за филма. В нея българинът, който коли и беси в Скопие, се казва Христо Ботев, разказват хора, които са я гледали в бивша Югославия.

Неин автор е Душан Йованович. Режисьорът на филма е Раде Шербеджия. Той изпълнява и ролята на жертва на българин. Същия герой той е играл и преди 30-ина години на сцената в Загреб.

"Заснемането на драмата "Освобождението на Скопие" бе моя стара мечта... Това е разказ за Македония, музиката, войната...", казва Шербеджия, който е хърватски сърбин, живял в Загреб, а от 1993 г. се е преселил в Лондон.