Полицията в Будапеща използва снощи сълзотворен газ, за да разпръсне антиправителствени демонстрации. През деня са арестувани 35 души.
При няколко отделни инцидента полицията задържа 35 демонстранти и забрани три протеста, планирани от радикални антиправителствени групи. На улица ”Йозеф Атила” група демонстранти нападнаха полицаите и поради това беше използван сълзотворен газ, съобщи полицията.
Сред демонстрантите беше и Кристина Морвай, която е водач на листата на дясната партия ”Йобик” за изборите за Европейски парламент, съобщи унгарската агенция МТИ.
Сблъсъци станаха и в центъра на Будапеща, където пред 1 000 души говори либералният кмет Габор Демски.
Следобяд и главната опозиционна партия ФИДЕС проведе митинг, в който участваха няколко хиляди души и който премина мирно.
Привърженици на радикалната организация на крайната десница “Унгарска гвардия” се събраха на един от главните площади в града, присъстваха около 600 нейни членове.
В Унгария нарастват антиправителствените настроения в резултат на закриването на работни места при тежката икономическа криза. Мнозина обвиняват премиера Ференц Дюрчани, че не прави каквото трябва в създалата се ситуация, посочва Б 92. Унгария е една от страните от Източна Европа, които най-силно пострадаха от глобалната икономическа криза. /БЛИЦ