Не само САЩ помагат на Киев, но и повече от 50 други страни по света далеч отвъд границите на Европа

Ако Съединените щати спрат да предоставят военна и финансова помощ на Украйна, която се бори срещу пълномащабна руска инвазия, това ще доведе до "катастрофални последици" за страната, която е била нападната. 

Така държавният секретар Антъни Блинкен отговори на съответния въпрос в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, предават световните информационни агенции.

Председателят на комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите Роза Делауро попита: „Има някои членове, които предполагат, че е време да спрем да изпращаме помощ от САЩ за Украйна. Ако прекратим помощта, как ще се отрази това на украинския народ, желанието му да продължи да се бори срещу руската агресия, очаквате ли, че ще е необходима допълнителна помощ за фискалната година за Украйна?"

Първият отговор на Блинкен беше: „Казано по-просто, помощта, която предоставихме на Украйна благодарение на щедростта на американските данъкоплатци, беше буквално разликата между живота и смъртта, живота и смъртта за отделните хора, живота и смъртта за самата страна.“

Тогава той каза, че не само САЩ помагат на Украйна, но и „повече от 50 други страни по света далеч отвъд границите на Европа“.

„Много е важно да се съсредоточим върху факта, че имаме споделяне на разходите, когато става въпрос за Украйна, защото мисля, че американският народ заслужава да знае, че не сме сами в това“, каза Блинкен.

Ръководителят на Държавния департамент добави, че ако съюзниците и партньорите „изключат“ помощта за официален Киев, „това ще има катастрофални последици за Украйна“.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук