Апелативният съд на Салерно постанови, че може да се приеме за действителна присъдата на Църковния епархийски съд в града, с която беше анулиран бракът на търговец от Равело и на жена от Амалфи.
Според вестник „Кориере дела сера“ преди сключването на брака търговецът поставил условието майката на съпругата му да не се намесва в брачния им живот. Тъщата обаче не спазила изискването, така че зет й се обърнал към адвокат с искането да бъде анулиран църковният му брак. То било взето под внимание от Върховния съд на Апостолическата сигнатура.
По-късно същото потвърдил и Апелативният съд на Салерно.
Според вестника случилото се дава надежда на всички мъже с нахални тъщи в Италия.
На Апенините анулирането на брак от Църковен съд може да стане, само ако са налице изключително тежки пречки пред брака.
„Бракът ми продължи само 4 месеца, но беше истински ад. Мислех, че историите за тъщите са измислица, но трябваше да повярвам в тях на собствения си гръб. Сега животът ми се промени. След раздялата дори мечтаех да срещна жена с вече починала майка, за да не повторя предишния си опит“, споделя 36-годишният търговец.
Бившата му жена обаче е на коренно различно мнение. „Майка ми е само една жена, загрижена за психическото и физическото състояние на дъщеря си. Мъжът ми никога не го е било грижа нито за мен, нито за дъщеря ми. Майка ми и баща ми не са направили нищо повече от това, което биха направили всички отговорни родители“, разказва версията си 31-годишната амалфитанка.
30 на сто от разводите в Италия стават заради наличието на нахална свекърва или тъща, твърди Джан Еторе Гасани, президент на Асоциацията на адвокатите, специализирани в бракоразводни дела.
Според него Касационният съд е постановил със своя присъда, че вината за пропаднал брак може да се даде на онзи от съпрузите, чийто родител се е намесил в семейството. Гасани допълва, че статистиката в Италия води до извода, че предимно свекървата най-често се намесва в брака, „конкурирайки се“ със съпругата на сина си. /БЛИЦ