Европа е на прага на изборите за новия състав на Европейския парламент. На фона на това съюза се тресе от кризата с Brexit. Очаквано се завъртат и апокалиптични сценарии - ново проучване показва, че по-голямата част от европейците смятат, че в най-скоро време Европейският съюз ще се разпадне. Изследването е поръчано от Европейския съвет за външни отношения (ECFR).

3 от 10 граждани на ЕС са на мнение, че идва края на една обединена Европа. Това означава повече от половината от населението в пределите на съюза, обясняват от "Гардиън". Във Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Австрия, Словакия, Румъния, Чехия, Гърция и Полша мнозинството от хората, взели участие в проучване на Европейския союз, смята, че краят на обединена Европа ще дойде в следващите 10 до 20 години. 92% от анкетираните оценяват подобен сценарий като загуба, защото това означавало край на свободното движение на стоки, хора и услуги.

Данните са особено ярко изразени във Франция, където партията на президента Еманюел Макрон "Република напред" изостава от евроскептичната партия "Народен фронт" на Марин льо Пен в изборите за европейските парламент, които ще се състоят следващата седмица. 58% от хората във Франция смятат, че е много вероятно или е вероятно ЕС да се разпадне в рамките на 20 години, на второ място след Словакия (66%).

Близо седем десетилетия след създаването на Европейската общност за въглища и стомана, обединяваща Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург в пакт, предназначен да предотврати по-нататъшна война, трима от 10 души казват, че конфликт между страните в ЕС е реалистична възможност.

Една трета от гласоподавателите в Полша и Франция вярват, че е възможно и избухването на война. Същото е мнението и на доста голям процент от хора, които планират да гласуват за крайни партийни формации, в които членуват екстремисти - почти половината (46%) от привържениците на „Националния фронт“ и 41% от привържениците на "Алтернатива за Германия" в Германия поддържат това мнение.

В Европа три четвърти от гласоподавателите смятат, че политиката е нарушена или на национално, или на равнище ЕС, или и на двете. Във Франция само 15% смятат, че политическата система работи добре.