Инвестиционният фонд Aabar Investments, контролиран от правителството в Абу Даби (ОАЕ), придоби днес 96,4 милиона акции (9,1 %) от германския автомобилен производител Daimler. Сумата по сделката е 1,95 милиарда евро, посочва “Телеграф”.
ЛентаРу припомня, че във връзка със световната финансова криза, довела до намаляване на покупателната способност, през четвъртото тримесечие на миналата година концернът Daimler регистрира загуби от 1,53 милиарда евро. От компанията Aabar Investments обаче смятат, че финансовото положение на автомобилния производител е стабилно и партньорството ще донесе полза и за двете фирми. Това се отнася особено за Daimler, който получава допълнителни средства от продажбата на акции в период на криза.
Bloomberg уточнява, че Daimler и Aabar планират да започнат съвместна разработка на електрокари и нови материали, които да се използват при производството на машини, а също да бъде открит тренинг-център за персонала в Абу Даби.
Концернът Daimler има още един арабски акционер, който беше смятан за най-големия от 1974 г. досега – кувейтския инвестиционен фонд Kuwait Investment Authority. В момента тази компания държи 6,9 % от акциите на Daimler. /БЛИЦ