Поредица от провокации, които биха довели до преврат срещу правителството на Реджеп Таип Ердоган е планирала ултранационалистическата турска организация “Ергенкьон”, съобщи днес вестник “Сабах”, позовавайки се на документи, конфискувани при неотдавнашни полицейски обиски.
Турската полиция задържа във вторник 21 души, сред които и двама запасни генерали, заподозрени за връзки с организацията Ергенкьон, а вестта за ареста предизвика сътресения на борсовите пазари в страната и повишаване на политическото напрежение. Един от арестуваните запасни генерали е бившият главнокомандващ на Първа Армия генерал Хюршит Талон, а другият е бившият главнокомандващ на жандармерията генерал Сенер Ерюгур.
Арестувани са още кореспондента в Анкара на кемалисткия вестник Джумхуриет Мустафа Балбай, главния редактор на вестник “Теркюман” Уфук, Буюктелеби, председателя на Анкарската Търговска камара Синан Аюгуюн, журналиста Ерол Бутерджимлер, известен с изследванията си, посветени на висшите военни кръгове, известни като “държавата в сянка” и адмирал Юлкер Гювен.

Според турския вестник “Сабах”, конфискуваните от полицията документи съдържат тайни планове за подкопаване на доверието на гражданите в управляващата проислямска Партия на Справедливостта и Развитието /ПСР/ и манипулиране на турската икономика с цел да се предизвика необходимост от намесата на армията.
Подобни документи публикува днес и друг турски вестник – “Йени Шафак”.
Близкият до управляващата ПСР вестник “Сабах” пише, че организацията “Ергенкьон” е планирала незаконни митинги на 7 юли в 40 турски окръга с цел да се предизвикат сблъсъци със силите за сигурност. Организацията “Ергенкьон” имала също и намерението да организира кампания за доказване на факта, че турската икономика, която напоследък отчита ниски темпове на растеж след икономическия бум от последните години, е в период на срив. /БЛИЦ