Британската полиция твърди, че е на път да разкрие една от големите мистерии на миналото десетилетие и разследва сръбска следа в убийството на телевизионната журналистка Джил Дандо, пише в утрешния си брой вестник "24 часа".
37-годишната водеща на някои от най-популярните програми по "Би Би Си" бе застреляна посред бял ден в екзекуторски стил на стъпалата на дома си преди 10 години. Сега английската полиция все по-сериозно разследва версията, че Дандо е застреляна с един куршум в главата от сръбски наемник, изпратен от Желко Ражнятович - Аркан. Действието било част от плана му как да отмъсти и публично да унижи Запада заради бомбардировките на НАТО над сръбската столица Белград и смъртта на няколко телевизионни работници в сградата на "РТС".
Първоначалната идея била да се екзекутира директорът на "Би Би Си" Джон Бърт, но той получил силна охрана от английските власти, което направило атентата невъзможен. Тогава Аркан решил да изпрати убиец срещу някое известно лице и изборът паднал на госпожица Дандо. Самата тя в този момент била водеща на програмата за разследване на престъпления “Краймуоч”. Освен това станала лице на няколко хуманитарни акции за събиране на средства за деца от Косово, както и за подпомагане на босненски мюсюлмани бежанци. Всички тези разкрития били направени по време на пиянство в белградския бар “Портобело” от британски гражданин от сръбски произход, известен с престъпно минало. След като се похвалил на компания от над 10 човека, той получил бурни аплодисменти от присъстващите и дори се поклонил. Това разказал на полицията Кристофър Барет-Джоли, бивш пилот на товарен самолет, който от 2002 г. излежава присъда в затвора "Лейхил" за контрабанда на кокаин във Великобритания. Неговият разказ бил потвърден и от друг британски бизнесмен, присъствал в бара.
Въпреки че версията за сръбската следа съществуваше от самото начало, Скотланд ярд я отхвърли и се насочи към един от съседите на Дандо, който имал история на нападения над жени. Бари Джордж дори е осъден на доживотен затвор, но спечелва втория процес, който започва след обжалването му, и е освободен. Убийството на Дандо потресе Великобритания и разследването беше следено с огромен интерес от медиите в продължение на години. Нейните колеги и годеникът й, за когото тя трябвало да се омъжи няколко месеца по-късно, организираха няколко хуманитарни акции, с които събраха милиони и основаха института за криминални науки в лондонския Юнивърсити Колидж, както и журналистическа стипендия, посочва изданието. /БЛИЦ