Италия наложи още по-строги мерки за ограничаване на заразата. Армията патрулира по улиците, на места властите спряха предприятия и забраниха всякакви спортни и физически дейности на открито, дори и индивидуалните. Само за последното денонощие страната отбеляза нов трагичен рекорд - починаха близо 800 души.


Италия с нова черна статистика. Само за последното денонощие в страната са регистрирани 800 смъртни случаи на коронавирус. Жертвите в страната вече са 4 825, а заразените са над 53 хиляди.

През последното денонощие и в Испания смъртността скочи драстично. Жертвите на COVID-19 там са 1,381.

След като Италия се превърна в страната с най-високо смъртност от COVID-19 в света, правителството реши да въведе още по-стриктни мерки.

"Правителството реши да закрие цялата производствена дейност в страната, която не е строго необходима, решаваща и незаменима за гарантирането на основни стоки и услуги", каза премиерът на Италия Джузепе Конте, предава Bulgaria ON AIR.

В най-засегнатия италиански регион - Ломбардия, влизат в сила драконовски мерки. Забраняват се тренировките и упражненията на открито, дори и те да се извършват самостоятелно. Посещението на парковете също не е позволено. Забранява се използването на вендинг машини.

Русия изпраща помощ на лекарите в Италия. В страната ще пристигнат 8 бригади от военни медици и специално медицинско оборудване.

Помощ идва и от Колумбия. 52-ма лекари се включват в борбата срещу COVID-19 в Ломбардия.

"Ще работим неуморно в грижите, заедно със здравните им специалисти", каза ръководителят на кубинската медицинска бригада Рикардо Прес.

В Испания, която е втората най-засегната страна в Европа, броят на заразените и жертвите расте. Правителството е купило над 600 хиляди теста за вируса и се очаква да сключи сделка за вноса на още 6 милиона.

В глобален мащаб жертвите вече са около 13 000, а заразените - 300 000. Съседките ни - Северна Македония и Сърбия, вече въведоха и полицейски час.

„Ние сме напълно наясно с усилията, които налагат италианците“, заяви Джуцепе Конте, министър-председател на Италия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!