Представители на армията на Гвинея Бисау, чийто президент Жуан Бернарду Виейра беше убит по-рано днес от разбунтували се военни, заявиха, че въпреки всичко армията ще остане вярна на конституционния ред и на демокрацията. Военните призоваха населението да запази спокойствие, предаде АФП.
Преди изявлението се е състояла среща на висшето армейско ръководство. Освен това премиерът Карлос Гомес Джуниър свика спешно съвещание, на което беше създаден антикризисен щаб.
Жуан Бернарду Виейра е бил застрелян тази сутрин, когато се е опитвал да избяга от военни, нападнали резиденцията му. Те от своя страна заявиха, че покушението е отговор на убийството на началника на Генщаба на армията Тагме На Вайе, който загина снощи при терористичен акт в сградата на генщаба.
През последните месеци отношенията между Виейра и Тагме На Вайе бяха изключително напрегнати. През декември началникът на Генщаба публично заяви, че привърженици на президента са се опитали да го убият. Междувременно през ноември 2008 г. военни се опитаха да завземат резиденцията на президента и я подложиха на обстрел, но атаката беше отбита.
ЛентаРу припомня, че Жуан Бернарду Виейра управлява Гвинея Бисау с прекъсвания почти 23 години. През 70-те години в борбата за независимост от Португалия той е начело на бойното крило на въстаниците. След обявяването на независимост през 1974 г. Виейра става премиер. През 1980 г. прави държавен преврат, става президент и остава на власт до 1998 г. След това е избран за президент през 2005 г. /БЛИЦ