Австрийският десен популистки политик и губернатор на провинция Каринтия Йорг Хайдер загина в събота при автомобилна катастрофа. Смъртта му доведе до рязка промяна в съотношението на силите в дяснопопулисткия лагер.
Докато партията на Хайдер "Съюз за бъдещето на Австрия" определено има основания да се опасява от спад в политическата значимост след загубата на харизматичния си лидер, Австрийската партия на свободата продължава да разчита на солидното доверие сред избирателите, възлизащо на 17 процента. По време на предсрочните парламентарни избори на 28 септември Съюзът за бъдещето на Австрия, който в началото на годината разполагаше едва с 4 процента доверие, успя да получи цели 11 на сто от подадените гласове. Което съвсем не е толкова победа на партията, колкото на нейния лидер Хайдер – подчертава главният редактор на вестник «Тиролер Тагесцайтунг» Франк Щауд.
Харизмата на десния популист
Осем години след оттеглянето си в Каринтия това лято Хайдер се завърна на австрийската политическа сцена, пое ръководството на Съюза за бъдещето на Австрия и бе издигнат като водещ кандидат за изборите. “Извън традиционната си крепост Каринтия Съюзът за бъдещето на Австрия няма шансове на национално равнище”, казва политологът Петер Улрам. Никой в партията не разполага с характеристиките, които биха му позволили да наследи пълноценно Хайдер – нито неговият предшественик Петер Вестенталер, нито по-голямата сестра на загиналия десен популист Урсула Хаубнер. В неделя ръководният орган на партията отхвърли и двете споменати кандидатури, гласувайки в полза на досегашния генерален секретар Щефан Пецнер, който е и новият партиен шеф. И е едва на 27 години. А този, който дълго време се смяташе за законен наследник на Хайдер на трона, се явява за момента най-непосредствен конкурент: Кристиян Щрахе от Австрийската партия на свободата. Раздялата между Хайдер и Щрахе се състоя през 2005 г. поради несъгласието на хардлайнерите-ксенофоби в партията със сравнително умерения курс на Щрахе. Хайдер сложи край на споровете, създавайки новия Съюз за бъдещето на Австрия. След смъртта му тутакси започнаха спекулациите за възможното обединение на двете австрийски десни партии. Общо те разполагат с 28,2 процента от последните избори, с което изостават съвсем малко от Социалдемократическата партия. Тя получи най-много гласове през септември – 29,3.
Завещанието на Хайдер
Съвсем наскоро – миналата седмица, Хайдер и Щрахе проведоха среща за сближаване на позициите, по време на която се договориха за бъдещо сътрудничество по икономическите въпроси. Членът на Партията на свободата Андреас Мьолцер, който е евродепутат и дългогодишен довереник на Хайдер, каза вчера, че с подобно сътрудничество между двете партии би се изпълнило завещанието на Хайдер. Но пък новоизбраният партиен лидер Пецнер изтъкна, че обединението изобщо не стои на дневен ред. Все пак политологът Улрам смята, че след смъртта на Хайдер перспективите за сближаване са нараснали. Същевременно най-голямата пречка в този план си остават взаимните лични антипатии между политиците от двете партии. За коалиране с консервативната Австрийска народна партия и дума не може да става, изтъква още политологът, като обобщава, че без Хайдер Съюзът за бъдещето на Австрия вече не е потенциален сериозен участник в управлението. /ДВ