Азербайджанските военни се намират в подстъпите на Степанакерт. Това обяви прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян.

"Врагът се намира в подстъпите на Степанакерт и съществуването на столицата вече е под заплаха. Ако искаме Шуши отново да стане наш, да бъде съхранен Арцах (както самите те си наричат Нагорни Карабах), трябва да се положат всички усилия за организацията на надеждна отбрана на Степанакерт и други направления на фронтовата линия", написа Погосян във Фейсбук. 

По-рано той заяви, че въоръжените сили на Нагорни Карабах вече не контролират втория по големина град на републиката Шуши.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви вчера за "освобождението" на този град и над двадесет населени места в Нагорни Карабах.


Според него от началото на военните действия азербайджанската армия е окупирала над 200 населени места в непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Министерството на отбраната на Армения отрече края на боевете в Шуши. Те спориха и за отблъскване на атаки в посока селищата Мартуни, Мартакерт и Тагавард.

Конфликтът в Карабах започна през 1988 г., когато Нагорно-Карабахският автономен район обяви оттеглянето си от Азербайджанската ССР. По време на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона.

Поредната ескалация на конфликта в непризнатата Нагорно-Карабахска република се състоя на 27 септември. Баку и Ереван се обвиниха взаимно в обстрел. Страните три пъти се договаряха за прекратяване на огъня, но боевете продължават и до днес.

Всички участници обявиха пълна или частична мобилизация. Има цивилни жертви.

Ситуацията се влошава от факта, че Азербайджан активно подкрепя Турция, член на НАТО. На свой ред Армения е член на ОДКС.

Лидерите на Русия, САЩ и Франция призоваха противоположните страни да прекратят сблъсъците и да започнат преговори без предварителни условия.